DETERMINACIÓ DELS GLÚCIDS
INTRODUCCIÓ
Els glúcids, també anomenats carbohidrats, hidrats de carboni o sacàrids, són biomolècules compostes per carboni, hidrogen i oxigen. La principal funció en els èssers vius és el donar energía inmediata y estructural.Poden ser simples i compostos.
Simples: Són monosacarids. Aquestos tenen poder reductor i això és degut a que no han fet enllaços en altres glúcids.
Compostos: O complexos, són polisacarids. Aquestos no tenen poder reductor ja tenen tots els carbonis enllaçats entre ells, és a dir, no tenen carbonis alfa lliures.
MATERIALS:
- Gradilla
- 8 tubs d'assaig
- Mostres: Glúcids, Fehling A, Fehling B i Lugol
- Pinça
- Metxero
A continuació es poden observar algunes imatges dels materials utilitzats:
En aquesta imatge podem observar la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó. |
En aquesta observem els recipients de Fehling A i Lugol. |
En aquesta observem el Fehling B. |
Per últim, en aquesta observem els 8 tubs col·locats a la gradeta. |
En primer lloc vam col·locar a una gradeta els 8 tubs d'assaig separats en grups de 4 i vam agafar a cada un d'ells 2ml de les dissolucions problema, es a dir, glucosa, sacarosa, midó i fructosa de forma que tinguérem 2 tubs amb cada una d'aquestes dissolucions.
A continuació, en 4 tubs de diferent dissolució realitzarem la prova Fehling de Sucres reductors, primer afegirem unes gotes de Fehling A a cada tub, a continuació de Fehling B i despres ho calfarem amb l'ajuda d'unes pinces. Després d'aquest pas, deixarem reposar el tub uns minuts i observarem el resultat obtingut. Si aquest resultat es positiu, la coloració d'aquest canvia de un color blau a roig, en canvi si aquest resultat és negatiu la coloració d'aquest no canvia.
Com podrem observar a les imatges següents, hi ha dos tipus de glúcids que han canviat de coloració, el segon que s'observa a la imatge, es a dir, la fructosa, i el últim que s'observa a la imatge d'esquerra a dreta, la glucosa.
En la nostra pràctica no s'observa clarament un gran canvi de color però si es pot apreciar un xicotet canvi a la part baixa dels tubs que contenen la fructosa i la glucosa.
Per tant, la glucosa i la fructosa tenen una reacció positiva, mentre que la sacarosa i el midó tenen una reacció negativa.
Amb la resta dels tubs, realitzarem la prova del Lugol, afegirem unes gotes de Lugol a cada tub i observarem el seu resultat. Si la reacció és positiva la coloració passarà a ser d'un color morat, en canvi si es negativa la seva coloració no canvia.
Dels 4 tipus de glúcids, la glucosa, la fructosa, la sacarosa i el midó, sols el midó va canviar de color a una coloració color morat. Per lo tant es l'única reacció positiva, ja que el iode s'introdueix en els enllaços de la molècula.
Com a ultim pas, férem una taula per a cada prova indicant quines molècules donen la reacció positiva i quines donen la reacció negativa. Aquest procés ens ajudarà a identificar aquestes molècules a les practiques que realitzarem pròximament.
Fehling
|
Lugol
| |
Glucosa
|
+
|
-
|
Sacarosa
|
-
|
-
|
Fructosa
|
+
|
-
|
Midó
|
-
|
+
|
Per a ampliar aquesta pràctica, vam escollir un aliment cada u per a afegir-li betadine, que és el Lugol.
Fonts d'informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada