divendres, 9 de juny del 2017

DIGESTIÓ BUCAL DEL MIDÓ 


La saliva és un líquid que es fabrica per les glàndules salivals a la cavitat bucal, dintre de la nostra boca les 24 hores del dia. Està formada principalment per aigua, sals minerals i d'unes quantes substàncies químiques que tenen funcions enzimàtiques. 
Te varies funcions però en aquesta pràctica ens centrarem en una funció específica, la digestiva. Gràcies a les ensimes que conté la saliva, al mesclar-se aquesta amb els aliments junt al mastec el transforma en el bol alimentari i aquestes ensimes s'encarreguen de iniciar la digestió dels hidrats de carboni per posteriorment, agafar l'estomac el relleu en la ruptura d'aquests. 

MATERIALS: 


  • Fehling A
  • Fehling B
  • Lugol
  • Trípode i reixeta
  • Pipeta
  • Pinça
  • Mostra de midó
  • Gradeta
  • 8 tubs d'assaig
  • Metxer d'alcohol
  • Vas de precipitats
  • Saliva
  • Termòmetre







El primer pas que realitzarem fou omplir 2 tubs d'assaig amb 1 ml o 2 ml de saliva cada un. En ells férem la prova del Fehling i del Lugol, en la que es dipositaven unes gotes de Lugol en un tub d'assaig per després ser calfat i observar si la reacció donava positiva o negativa i el mateix amb el Fehling. Com ja observarem a la pràctica passada la reacció en els dos casos fou negativa.





El següent pas que realitzarem fou omplir dos tubs d'assaig amb 2 ml o 3 ml de solució de midó en cada un d'ells. Posteriorment realitzarem la prova de Fehling i Lugol amb cada tub, afegint unes gotes del reactiu corresponen. Observarem que la reacció del Fehling fou positiva per un canvi de coloració, mentre que la reacció del Lugol fou negativa perquè la seva coloració no va variar.



Els resultats obtinguts han sigut els següents:



FEHLING
LUGOL
SALIVA
-
-
MIDÓ
-
+
SALIVA+MIDÓ+5’ EN AIGUA
+
-
SALIVA+MIDÓ+10’ EN AIGUA
+
-

L'objectiu d'aquesta pràctica era observar si en la saliva tenim algun monosacàrid o polisacàrid. 
El midó és la forma principal de la dieta de carbohidrats digestibles. La digestió consisteix en la ruptura d'una molècula complexa en una forma mes simple per a que puga ser utilitzada per el nostre cos. Una vegada descomposada aquesta molècula, l'intestí prim la transfereix al corrent sanguini, on es transportada a les cèl·lules que ho necessiten. 
La digestió del mido es un procés de diversos passos que comença a la boca. 

Fonts d'informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada